Winnaars van de Weddenschap
16 mei 2023

Winnaars van de Weddenschap

​​

De afgelopen zes maanden hebben leerlingen en personeelsleden van PrO Winschoten meegedaan aan ‘de Weddenschap’: een leesmotivatie-uitdaging voor MBO, VMBO en PRO. Het doel was om zes boeken te lezen binnen de gestelde tijd en bijna iedereen heeft dit doel met glans behaald. Zelfs de wethouder van Onderwijs, dhr. Nieboer, las mee en acteerde zelfs mee in een toneelstukje ter ere van de afsluiting. Schrijfster Tanja de Jonge, die een workshop gaf op deze dag, was onder de indruk van de liefde voor het lezen op onze vestiging voor praktijkonderwijs.

In samenwerking met Biblionet en leesconsulente Nanon Schipper blijven we deze leeshonger voeden met vers 'leesvoer'. Het personeel heeft onlangs een training gevolgd van Famke Weersma, een collega en Taal-leesexpert vanuit de Stichting Lezen. Hoewel de Weddenschap voor dit schooljaar voorbij is, hebben we gemerkt dat de leerlingen en personeelsleden meer gemotiveerd zijn geraakt om boeken te lezen. Dat is natuurlijk ook het doel van dit project.

Er waren ook prijzen te winnen. Gezien het grote aantal deelnemers verwachtte niemand dat ze in de prijzen zouden vallen, maar toch gebeurde dit. Een meisje uit 1b en een jongen uit 1a lazen drie boeken en werden door de jury van de Weddenschap uitgekozen voor een prijs: beide wonnen een bioscoopbon. Ook taalcoördinator en mentor Jos Begeman won een prijs. Hij kan binnenkort een e-reader gebruiken om boeken (voor) te lezen in de klas.


De top10 van meest gekozen boeken is geworden:

1.     In het donker (2013) - Johan Van Caeneghem

2.     Voor de klas (2015) - Johan Van Caeneghem

3.     Iwan en Anne (2016) - Kalle Güettler

4.     Doe normaal! (2011) - Marian Hoefnagel

5.     Leven van een loser / Vette pech! (2016) - Jeff Kinney

6.     Onder druk (2020) - Marian Hoefnagel

7.     Mijn naam is Anne (2021) - Anne Frank

8.     Messcherp (2008) - Catherine Johnson

9.     Loverboy (2015) - Marian Hoefnagel

10.   In het duister kan niemand je horen gillen (2021) - Tamara Arts

Reageren