‘Je gaat zelfstandig aan de slag, je werkt in je eigen tempo.’

Yvet | Klas 1a | PrO Winschoten

Hoi ik ben Yvet, ik ben 13 jaar oud en zit in het 1e leerjaar van het praktijkonderwijs. Hieronder vertel ik jou wat meer over mijn favoriete praktijkvak: Houtbewerking.


Wat is het grootste verschil tussen de basisschool en het praktijkonderwijs?
De basisschool waar ik op zat was een grote school met wel 300 leerlingen, dat was veel te druk voor mij. Op PrO Winschoten zijn er kleinere klassen. In mijn klas zitten twaalf leerlingen. Ook in de vakken zit veel verschil. Het Engels op de basisschool vond ik veeeel te makkelijk. Nu heb ik Engels op mijn niveau. Ik heb ook Nederlands, rekenen en Begrijpend lezen.

En je hebt natuurlijk een heleboel praktijkvakken. Welke heb je allemaal?
Bijna de helft van de week bestaat uit praktijkvakken zoals: hout, metaal, techniek, schilderen, groen, koken, bakken en ICT. In de volgende jaren komen daar nog allerlei vakken bij!

Wat is nou jouw favoriete praktijkvak?
Houtbewerking.

Hoe ziet een hout-les er ongeveer uit?
Je komt binnen je pakt je overall en je werkschoenen uit de kluis. Deze doe je aan en dan legt meneer uit wat we gaan doen. Soms legt hij iets uit over een machine of vertelt hij iets over je werkstuk. Dan mag je zelfstandig aan het werk. En als je hulp nodig hebt mag je dat vragen. Voor machines moet je altijd toestemming vragen. Een hamer, liniaal enzo mag je gewoon pakken, maar de machines kunnen gevaarlijk zijn om mee te werken. Sommige dingen mogen wij ook nog niet mee werken als eerstejaars. Dit is niet alleen bij hout zo, maar bij metaal en techniek ook.

Wij werken met mapjes, daar staat een werkvolgorde in. En staat ook in welke materialen en gereedschappen je nodig hebt. Je gaat zelfstandig aan de slag, je werkt in je eigen tempo. Ben je heel goed in een vak en vind je het leuk, dan ga je dus sneller door je opdrachten heen dan als je een vak wat moeilijker vindt.

Wordt er ook les over gegeven hoe je met machines moet werken?
Ja, er worden ook wel eens toetsen over afgenomen. Om te kijken of je het goed onthouden hebt. In je werkvolgorde staan ook filmpjes waarin uitleg wordt gegeven hoe je met de machines moet werken.

Heb je ook al een certificaat gehaald bij houtbewerking?
Die heb ik nog niet behaald. In de meeste gevallen haal je dit aan het einde van het eerste jaar of aan het begin van het tweede jaar. Omdat je begint met de basisvaardigheden, dan komt er een toets en dan krijg je een certificaat. Daarmee kan je bewijzen wat je allemaal kan.

De overall, moet je die zelf kopen?
Voordat je op school komt, krijg je een lijst van dingen die je moet kopen, zoals een overall. Werkschoenen kun je ook lenen, die hoef je niet per se te kopen. Normaal gesproken bewaar ik mijn overall en werkschoenen in mijn kluisje, maar mocht je ze eens zijn vergeten kun je ze lenen.

Zou jij later ook iets in de houtbewerking willen doen of heb je nog andere ideeën wat je ook wel leuk lijkt?
Ik zou heel misschien wel in de houtbewerking willen werken, maar ik doe liever iets met koken ofzo. Dat klinkt misschien gek omdat houtbewerking wel mijn favoriete vak is. Maar dat komt omdat ik al veel meer weet over koken. Bij houtbewerking valt er veel meer te leren voor mij. Ik vind het leuke van deze school dat er zoveel verschillende dingen te leren zijn!

Andere ervaringen

Bekijk alle ervaringen